Войната на Русия срещу Украйна доведе до неочаквани жертви - олигарсите в страната, пише БГНЕС.Украйна отдавна

...
Войната на Русия срещу Украйна доведе до неочаквани жертви - олигарсите в страната, пише БГНЕС.Украйна отдавна
Коментари Харесай

Какво се случва с украинските олигарси след инвазията на Русия?

Войната на Русия срещу Украйна доведе до непредвидени жертви - олигарсите в страната, написа БГНЕС.

Украйна отдавна е считана за една от най-корумпираните страни на Земята и няколкото десетки предприемачи, които управляват голяма част от благосъстоянието ѝ, както и телевизионни станции, мини, банки, магазини, ферми, недвижими парцели и други, се считат за основни причинители.

Един от тях - шоколадовият барон Петро Порошенко - даже беше президент от 2014 до 2019 година

Но пълномащабното навлизане на Русия в Украйна изигра неприятна смешка на ориста им. Огромните металургични фабрики в Мариупол, благосъстоятелност на Ринат Ахметов, се трансфораха в димящи руини, земеделските земи пустеят и са осеяни с мини, фабриките не работят заради спиране на електрозахранването, а износът по море се сви.

Политическото въздействие на свръхбогатите също е намаляло.

Още преди войната президентът Володимир Зеленски стартира закон за деолигархизация, целящ да ограничи политическото им въздействие.

Войната ускори тези старания. Зеленски към този момент не се нуждае от политическата и финансовата поддръжка на олигарсите, а тежкият опит от отбраната на страната от съветската експанзия евентуално ще накара украинците да не са толкоз склонни още веднъж да се подчиняват на мегабогатите. Премахването на корупцията и укрепването на върховенството на закона също е изискване за огромна част от помощта, която се влива в Украйна.

Ето как войната с Русия промени финансовото и политическото положение на петима огромни украински предприемачи.

Ринат Ахметов

Най-богатият човек в Украйна, Ахметов заплаща висока цена за съветската инвазия в Украйна.

Гръбнакът на неговата бизнес империя - металургичният конгломерат " Метинвест " - загуби два от огромните си фабрики в Южна Украйна. Стоманодобивният цех " Азовстал " и заводът за желязо и стомана " Илич " бяха превърнати в купчини парчета от съветските сили по време на нападението над Мариупол.

През юни той подаде иск срещу Русия в Европейския съд по правата на индивида.

От началото на войната други негови активи - в това число електроцентрали, банки, ферми, минни и преработвателни предприятия - са развалени или конфискувани от съветските сили.

Фирмите на Ахметов обезпечават парични средства и запаси за подкрепяне на военните дейности, като са дали над 100 млн. $ за бронежилетки и каски, материали за укрепления, транспортни средства за военните, хранителни комплекти и медикаменти за цивилното население.

Според представителя на Ахметов той се е върнал в Украйна ден преди нахлуването на Русия.

" Той посрещна началото на войната вкъщи, в Киев. Оттогава той не е напускал Украйна нито за ден ", съобщи представителят.

Според украинското издание на " Форбс " положението на Ахметов се е свило от съвсем 14 милиарда $ през януари до 4,3 милиарда $ през декември, само че той към момента е най-богатият човек в Украйна.

" Тъй като интензивните военни дейности и ракетните офанзиви в Украйна за страдание не престават съвсем всекидневно, на този стадий не е допустимо да се направи тъкмо и цялостно пресмятане на загубите, а оценките може да са неточни и неубедителни ", съобщи представителят.

През 2021 година Зеленски го упрекна, че се е опитал да извърши прелом - обвиняване, което Ахметов изрично отхвърли. След нашествието той съобщи медийните си лицензи (за хвалба от страна на Зеленски), а цялостната му поддръжка за военните дейности му печели известна поддръжка.

Виктор Пинчук

От началото на съветската инвазия Виктор Пинчук активно приканва западните страни да усилят военната си поддръжка и подлага на критика някои страни, като Германия, за това, че се бавят.

До края на септември олигархът е похарчил повече от 45 млн. $ за поддръжка на украинската войска и цивилни, съгласно неговата благотворителна фондация.

През първите седмици на войната, когато съветските войски наближават Киев, в първокласното имение на Пинчук в покрайнините на украинската столица са ситуирани парамедици.

Бизнес империята на олигарха - построена към производителя на тръби и железопътни колела " Интерпайп " - пострада по-малко от бизнеса на други олигарси.

" Финансовото положение на холдинга се утежни, само че не може да се каже, че е злополука ", сподели Александър Парасчий, началник на проучванията в украинската консултантска компания Concorde Capital.

" Те бяха наранени в по-голяма степен не толкоз от военните дейности, колкото от повишението на цените на силата и проблемите с логистиката ", изясни той, така като войната е понижила опцията на Интерпайп да изнася по море.

Според Forbes благосъстоянието му е намаляло от 2,6 милиарда $ на 2 милиарда $.

Петро Порошенко

Преди войната Порошенко се бореше за политическата си орис, упрекнат в държавна измяна и подстрекаване към тероризъм. Според държавните обвинители Порошенко е предпочитал доставки на въглища от следените от бунтовниците региони на Донбас вместо въглища, създадени в Южна Африка.

Въпреки митингите му за непорочност, част от активите и имуществото му бяха запорирани от киевски съд.

Но след нашествието телевизионните канали, следени от Порошенко, смекчиха рецензиите си към Зеленски.

" В първия ден на съветската експанзия, 24 февруари, пристигнах при Зеленски и му споделих: " Вече не съм водач на опозицията. И вие, и аз сме бойци. До нашата победа няма да подлагам на критика никого ", споделя той в изявление за VOA.

Порошенко, който фаворизираше националистическата политика, когато беше президент, също облече военно облекло и провежда групи доброволци, които да оказват помощ във войната - макар че офисът на Зеленски го упрекна в непотребен пиар.

Компаниите на Порошенко са похарчили повече от 46 млн. $ в поддръжка на въоръжените сили, съобщи неговият представител. Той е доставил бронирани коли, закупени в Италия и Англия, пикапи, бронежилетки, каски, гориво и други

Според " Форбс " положението му е намаляло от 1,6 милиарда $ на 700 млн. $.

Медийната работа на Порошенко отхвърля да разяснява загубата на бизнеса и персоналното му положение, породена от войната.

Игор Коломойски

Коломойски е считан за основен първичен покровител на Зеленски - той употребява авторитетните си телевизионни станции, с цел да популяризира известния артист и комедиант по време на президентските избори през 2019 година

Близките връзки с новия водач обаче не избавиха Коломойски от проблеми.

През януари Министерството на правораздаването на Съединени американски щати съобщи, че Коломойски и негов помощник са прали средства в Съединени американски щати. юристите му отхвърлят всевъзможни нарушавания.

Основният му финансов актив, Приватбанк, беше иззет от украинските управляващи преди седем години, откакто регулаторните органи откриха дупка от 5 милиарда $ в счетоводните книги, а Коломойски към момента се бори за връщането му.

" Коломойски има доста дребен късмет да си върне нещо по правосъден път ", споделя Парасчий от Concorde Capital.

Според информацията през юли Зеленски е подхванал стъпки за лишаване на украинското поданство на Коломойски, тъй като той има и израелски и кипърски паспорти. Коломойски се бори против това решение.

През ноември украинското държавно управление се базира на военновременни закони, с цел да поеме контрола върху дяловете във водещата енергийна компания в страната " Укрнафта ", отчасти следена от Коломойски.

Виктор Медведчук

Виктор Медведчук, чиято положение преди войната възлизаше на 620 млн. $, е най-влиятелният проруски олигарх в Украйна; има сведения, че съветският президент Владимир Путин е кръстник на щерка му.

Близостта му с Кремъл се обърна против него.

Преди пълномащабното навлизане на Русия Медведчук беше задържан и против него се водеше следствие за възможна държавна измяна по обвинявания в съдействие с Русия за противозаконен рандеман на газ в Черно море, както и за доставки на въглища от следените от бунтовниците територии в района на Донбас.

След нашествието Медведчук съумя да избяга от домашния арест, само че беше хванат, до момента в който се опитваше да напусне страната, маскиран като боен доброволец.

През септември той беше сменен за украински военнопленници, арестувани от руснаците. Настоящото му местоположение е незнайно.

Хърватия конфискува и суперяхтата му " Роял Романс " на стойност 200 млн. $, която ще бъде продадена на търг в изгода на Украйна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР